Facings Alkmaar

Facings zijn al jaren geen taboe meer; steeds meer mensen kiezen ervoor om bij een tandarts een facing over hun tand(en) te laten plaatsen. Een facing is een klein laagje composiet of porselein dat over een beschadigde of verkleurde tand wordt geplaatst. Het resultaat is een langdurig mooi gebit. Kies voor facings bij Tandartspraktijk Vos:

 • Deskundig advies
 • Facings van composiet en porselein
 • Vanaf € 66,-
 • Bij medische noodzaak (deels) vergoed
 • Tot wel tien jaar een stralend gebit

Bel voor een afspraakNeem contact op

“Mijn tand brak na een harde val, maar dankzij een composiet facing zie je daar helemaal niks meer van. Tandarts Vos plaatste de facing ook nog eens tijdens de eerste afspraak!” – Rianne uit Alkmaar

Kosten facings

De kosten van een facing hangen af van het materiaal en uw aanvullende verzekering. Een facing van composiet is aanzienlijk goedkoper dan van porselein, omdat de porseleinen facing in een tandtechnisch laboratorium wordt gemaakt. De algemene tarieven zijn te vinden in de prijslijst. Neemt u voor persoonlijk advies contact op met onze specialisten.

Behandeling met composiet facings

Composiet facings worden als zachte pasta direct op uw eigen tand bevestigd. De tandarts zet een facing van composiet dus vaak al tijdens het eerste afspraak. Wilt u een facing die minder dik aanvoelt in de mond? Geeft u dan bij de tandarts aan dat hij een deel van het tandglazuur weg mag slijpen. De behandeling voor een composiet facing ziet er als volgt uit:

 • U kiest samen met de tandarts de juiste kleur voor uw facing
 • De tandarts behandelt uw tand met een zuur en brengt een hechtlaag aan
 • De zachte composiet facing krijgt een ruwe vorm
 • Een blauwe lamp zorgt ervoor dat de composiet facing uithardt
 • De tandarts slijpt uw facing in de juiste vorm

Behandeling met porseleinen facings

Porseleinen facings plaatsen we doorgaans in twee afspraken, omdat we de facing op maat maken. Een porseleinen facing is minimaal een halve millimeter dik, dus de tandarts slijpt altijd een gedeelte van het tandglazuur. De behandelingen voor een porseleinen facing zien er als volgt uit:

 • Tijdens uw eerste afspraak slijpt de tandarts uw tandglazuur en maakt hij een afdruk van uw tand
 • Een extern laboratorium maakt uw porseleinen facing op maat
 • Tijdens uw tweede afspraak behandelt de tandarts uw tand met een zuur en brengt hij een hechtlaag aan
 • De tandarts plaatst de op maat gemaakte facing over uw tand

Medische facings

Soms zit er in de ontwikkeling van een melkgebit naar een volwassen gebit een stoornis. We noemen deze stoornissen (niet-)aangeboren tandaandoeningen. De ontwikkeling van tandglazuur is verstoord, waardoor vaak tandproblemen ontstaan. Ook bij (af)gebroken tanden en kiezen ontstaan problemen, omdat bacteriën tussen het tandglazuur kunnen komen. Facings bieden in deze gevallen een uitkomst, omdat de tand beschermd wordt door een extra laag.

Cosmetische facings

Als facings niet noodzakelijk zijn om (verdere) tandproblemen te voorkomen, spreken we van cosmetische facings. De functie van het gebit komt in dit geval niet in gevaar als er geen facing geplaatst wordt. Veel artiesten en acteurs kiezen ervoor om facings over hun eigen gebit te laten plaatsen. Het is een snelle manier om de tanden witter te maken en het effect blijft vijf tot tien jaar zichtbaar. Cosmetische facings worden echter zelden vergoed.

Veelgestelde vragen over facings

Worden facings vergoed?

Of facings worden vergoed, hangt van verschillende factoren af. Allereerst speelt het materiaal van de facings mee; composiet facings zijn voor kinderen onder de 18 jaar in alle gevallen vanuit de basisverzekering gedekt. Porseleinen facings worden vanuit de basisverzekering voor kinderen onder de 18 jaar alleen vergoed in het geval van bepaalde (niet-)aangeboren tandaandoeningen.

Voor volwassenen vallen facings altijd onder een aanvullende verzekering. De facings worden in medische gevallen tot een bepaald bedrag per jaar vergoed. Voor de behandeling geldt geen eigen risico, omdat facings vallen onder de aanvullende tandverzekering. Facings om de tanden witter te maken vallen onder cosmetische facings. Deze behandeling wordt zelden vergoed door een aanvullende verzekering, omdat er geen sprake is van medische noodzaak. Neemt u voor persoonlijk advies contact met ons op.

Bel voor een afspraakNeem contact op

Hoelang blijft het effect van facings zichtbaar?

Facings blijven vijf tot tien jaar op de tanden zitten. Er zijn echter dingen die de facings kunnen beschadigen, zoals roken, dranken met cafeïne en zuur, nagelbijten en tandenknarsen. Beschadigde facings breken sneller. De tandarts kan een beschadigde facing altijd repareren of vervangen indien nodig. Tijdens deze behandeling blijft de eigen tand onbeschadigd.

Zijn facings pijnlijk?

Hoewel een facing zelf geen pijn doet, kan de behandeling ietwat ongemakkelijk aanvoelen. Een enkeling ervaart het slijpen van het tandglazuur als onprettig. Bij een porseleinen facing wordt altijd een deel van het tandglazuur weggeslepen, omdat de facing zelf minimaal een halve millimeter dik is. Bij een composiet facing kunt u zelf kiezen of de tandarts een deel van het tandglazuur wegslijpt. Zonder slijpen zal de composiet facing iets dikker aanvoelen in uw mond.

Hoe voelen facings?

Een facing is tijdens de eerste paar dagen even wennen. De tijdelijke kleine ongemakken verschillen van klankvervorming tot wennen met praten. Laatstgenoemde komt veel voor bij tanden die langer zijn gemaakt. Na enkele dagen bent u hieraan gewend en voelt de facing als uw eigen tand.

Kan ik met een facing nog wel alles eten?

Met een facing kunt u inderdaad alles eten. Wel adviseren we u om op te passen met bijten op onder andere zuurtjes, een pen, uw nagels en andere harde dingen. Ook raden we scheuren van bijvoorbeeld tape met uw tanden af, omdat de facing dan kan breken.

Hoe houd ik mijn facing(s) schoon?

U heeft geen extra middelen nodig om de facing(s) schoon te houden. Wel is het verstandig om te poetsen met een zachte tandenborstel en regelmatig te flossen.

Ik wil witte tanden. Kan dat ook zonder facings?

Zeker. Voor witte(re) tanden hoeft u niet per definitie te kiezen voor facings. Bij ons kunt u vanaf € 45,- op een veilige manier uw tanden laten bleken. Er zijn verschillende bleekmethodes waar we mee werken, dus we kunnen u uitstekend voorzien van deskundig advies.