Kronen en bruggen – Tandartspraktijk Verdronkenoord – Alkmaar

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen verfraaien uw gebit door ontbrekende, verkleurde of afgebroken tanden en kiezen te vervangen. Bij tandartspraktijk Vos in Verdronkenoord, Alkmaar plaatsen we natuurlijke kronen en bruggen, die nauwelijks te onderscheiden zijn van de rest van uw tanden.

  • Duurzaam: kronen gaan minstens 10 jaar mee
  • Natuurlijke tandkleur
  • Vervaardigd door een gespecialiseerde tandtechnicus

‘Ik ben blij dat mijn afgebroken tand gemakkelijk te herstellen was met een kroon. Ik werd snel en prettig geholpen bij Tandarts Vos.’ – José uit Alkmaar

Kroon versus brug

Kronen en bruggen worden veelal samen genoemd, omdat het vrijwel dezelfde behandeling betreft en er vaak een combinatie van beide gebruikt wordt. Toch zit er wel degelijk verschil tussen beide methoden.

KROON

Een kroon is een porseleinen en/of metalen kapje dat als het ware over de tand wordt geschoven om een afgebroken, scheve of verkleurde tand te verhullen. Een kroon is ook een oplossing als een vulling niet mogelijk is, bijvoorbeeld doordat het gat te groot is of wanneer er al meerdere vullingen in een kies zitten.

BRUG

Een brug bestaat uit minimaal twee kronen die een of meer ontbrekende tanden of kiezen vervangen. Op de plaats waar de tand of kies ontbreekt, plaatst de tandarts een kunsttand. Deze wordt door middel van een brug aan weerszijden vastgemaakt aan een omslepen tand of kies. In sommige gevallen plaatsen we een brug op een implantaat.

Bel voor een afspraak

Inschrijven als patiënt

Kosten kronen en bruggen 2021

De kosten voor kronen en bruggen zijn afhankelijk van een aantal factoren, namelijk het aantal benodigde kronen en bruggen, het materiaal en de conditie van de rest van het gebit. De kosten voor tandheelkundige behandelingen zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en daardoor bij iedere tandartspraktijk hetzelfde. Hieronder vindt u een indicatie van de kosten. Voor een volledig kostenoverzicht bekijkt u onze tarievenpagina.

Code Behandeling Tarieven
X10 Kleine röntgenfoto € 16,88
A15 Oppervlakte verdoving € 7,84
R24 Kroon € 265,28
R31 Opbouw plastisch materiaal € 60,29
R40 Eerste brugtussendeel € 180,88
R45 Tweede en volgende brugdeel in hetzelfde tussendeel € 90,44

Vergoeding

Het plaatsen van kronen of bruggen wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Sommige verzekeraars vergoeden de kosten voor de tandheelkundige behandeling (gedeeltelijk) vanuit een aanvullende tandartsverzekering. Neem contact op met uw verzekeraar voor meer informatie over vergoedingen.

De behandeling in zes stappen

STAP 1: AFSLIJPEN TAND OF KIES

Voordat we de kroon kunnen plaatsen, moeten we een gedeelte van de betreffende tand of kies afslijpen. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving, zodat u tijdens de behandeling geen pijn ervaart.

STAP 2: GEBITSAFDRUK

Na het afslijpen van de tand of kies maakt de tandarts een afdruk van het gebit, om zo de vorm van de kroon of brug te bepalen.

STAP 3: BEETREGISTRATIE

De tandarts laat u op een wasplaatje bijten, waardoor hij uw beet kan registreren. Zo zorgen we ervoor dat de kroon of brug perfect in uw gebit past en u geen ongemakken ervaart bij het kauwen.

STAP 4: KLEURBEPALING

Kronen en bruggen zijn in verschillende tandkleuren te maken. Om de kroon of brug er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien, bepaalt u samen met de tandarts de juiste kleur.

STAP 5: NOODVOORZIENING PLAATSEN

Op basis van de voorgaande stappen gaat de tandtechnicus aan de slag met het vervaardigen van de kroon of brug. In de tussentijd plaatst de tandarts een tijdelijke kroon op de afgesleten tand of kies. Deze noodvoorziening laat u zitten totdat u de definitieve kroon of brug heeft.

STAP 6: KROON OF BRUG PLAATSEN

In een volgend consult vervangt de tandarts de tijdelijke kroon voor de definitieve kroon of brug. Deze wordt met een speciaal cement vastgezet op de juiste plaats.

‘Sinds kort heb ik een brug, omdat ik door een val een tand ben verloren. Je ziet geen verschil met mijn andere tanden.’ – Roy uit Alkmaar

Materiaal kronen

PORSELEINEN KRONEN

De meeste kronen zijn gemaakt van porselein. Door de natuurlijke kleur van porselein is het verschil met de rest van het gebit minimaal. Porseleinen kronen zijn ook nog eens zeer sterk: de tand breken in nagenoeg onmogelijk.

METAAL-PORSELEINEN KRONEN

Deze kronen hebben een basis van metaal. Door over het metaal een laagje porselein te plaatsen, krijgt de tand een natuurlijke kleur, zonder dat het metaal zichtbaar is.

Soorten bruggen

REGULIERE BRUG

Bij een reguliere brug maken we de kunsttand aan beide zijden vast aan de naastgelegen tanden.

VRIJ-EINDIGENDE BRUG

Bij een vrij-eindigende brug plaatsen we de brug aan één kant van de ontbrekende tand of kies.

ETSBRUG

Om een brug vast te maken aan de tanden naast de ontbrekende tand of kies, slijpen we deze tanden. Als de omliggende tanden nog zo gaaf zijn dat het zonde is om deze af te slijpen, kiezen we voor de etsbrug. Bij deze methode maken we de brug vast aan de achterkant van de naastgelegen tanden of kiezen.

Kronen en bruggen onderhouden

Er is geen extra onderhoud nodig voor uw kronen en bruggen. Om de levensduur van uw kroon of brug te verlengen is het wel belangrijk om uw mond gezond te houden. Poets uw gebit tweemaal per dag en besteed extra aandacht aan het tandvlees rondom de kroon of brug. Gezond tandvlees voorkomt dat de kronen loslaten.

Veelgestelde vragen

HOE LANG GAAN KRONEN EN BRUGGEN MEE?

Een kroon of brug gaat gemiddeld minimaal tien jaar mee, mits het gebit regelmatig en grondig wordt gereinigd.

IS HET PLAATSEN VAN KRONEN EN BRUGGEN PIJNLIJK?

Het afslijpen van de huidige tand of kies kan pijn doen, vandaar dat we u tijdens deze behandeling plaatselijk verdoven. Hierna kan de tand tijdelijk nog wat gevoelig aanvoelen.

Afspraak maken bij Tandarts Vos in Alkmaar

Woont of werkt u in Alkmaar en wilt u meer informatie over de behandeling of direct een afspraak maken? Bel 075 520 0952 of vul het contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Maak een afspraak bij tandartspraktijk Verdronkenoord

Als u een behandeling nodig heeft, dan is dat zoals gebruikelijk mogelijk middels een afspraak. Ook kunt u een controle afspraak maken. Voor het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen.

Afspraak maken