Kunstgebit

Als uw tanden of kiezen zijn uitgevallen, heeft dat nare gevolgen. Kauwen gaat moeizaam, kan pijnlijk zijn en er ontstaan spraakproblemen. Als u in de spiegel kijkt vindt u de missende tanden wellicht storend. Een kunstgebit biedt uitkomst wanneer u uw tanden en kiezen bent verloren of kauw- of spraakproblemen ervaart door een verslechterd gebit. Ook zorgt een kunstgebit ervoor dat u weer durft te lachen. Overweegt u een kunstgebit en wilt u weten of dit de juiste oplossing is voor u? Maak een afspraak bij Tandarts Vos in Alkmaar. Wij controleren uw gebit en stellen een persoonlijke behandelplan voor u op. Inclusief kostenoverzicht en duidelijkheid over de vergoeding van uw zorgverzekeraar.

Voor meer informatie over het kunstgebit neemt u contact op met Tandarts Vos. Of bel om direct een afspraak in te plannen.

Bel voor een afspraak

Inschrijven als patiënt

Wat is een kunstgebit?

Een kunstgebit is een gebitsprothese. De prothese is gemaakt van tandvleeskleurig kunsthars waarin neptanden verankerd zitten. De tanden zijn gemaakt van kunststof of porselein. Het kunstgebit wordt volledig op maat gemaakt, aangepast op uw uiterlijk en wensen. Door het dunne speeksellaagje tussen het kunstgebit en uw tandvlees, zuigt de prothese zich vast aan uw kaak. Zo blijft het kunstgebit goed vastzitten in uw mond. Wanneer een kunstgebit dient als volledige vervanging van de gehele boven- en onderkaak noemen we dit een volledige prothese. Hierbij worden eventuele resterende tanden en kiezen getrokken. Er zijn ook varianten waarbij slechts een deel van het gebit vervangen wordt. Dit noemen we een gedeeltelijk kunstgebit.

Wel of niet kiezen voor een kunstgebit?

Het wel of niet kiezen voor een kunstgebit kan een lastige beslissing zijn. Veel mensen blijven jarenlang met hun klachten rondlopen voordat zij de knoop doorhakken. Het is verstandig om een goede afweging te maken van de voor- en nadelen die komen kijken bij een kunstgebit. Hieronder vindt u een overzicht van enkele voor- en nadelen.

De voordelen van een kunstgebit

  • Weer normaal kunnen praten en lachen
  • Uw kauwvermogen neemt toe
  • Een mooi gebit
  • Relatief lage kosten
  • Bijna volledig vergoed vanuit de basisverzekering

De nadelen van een kunstgebit

  • Uw resterende tanden en kiezen worden getrokken
  • U moet wennen aan de prothese
  • U dient uw kunstgebit schoon te houden
  • De prothese zit ‘los’ in de mond waardoor hij lichtelijk kan bewegen bij het praten

Is een kunstgebit de juiste keuze voor mij?

Wanneer u tanden of kiezen mist, is een kunstgebit wellicht niet de eerste oplossing waar u aan denkt. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij u slechts enkele tanden of kiezen mist. Naast het kunstgebit zijn er natuurlijk andere oplossingen. Tijdens een afspraak bij Tandarts Vos kan de tandarts uw gebit nauwkeurig inspecteren. Op basis van uw gebitssituatie en uw wensen geven we aan wat de mogelijkheden zijn. De tandarts stelt een persoonlijk behandelplan voor, inclusief kostenoverzicht. Er is genoeg tijd en ruimte voor al uw vragen. Na deze afspraak kunt u zelf bepalen of u de vervolgstap zet. Wilt u graag advies voor uw persoonlijke situatie? Neem contact met ons op of plan direct een afspraak in.

Bel voor een afspraak

Neem contact op

Alle stappen rondom een nieuw kunstgebit

Het aanmeten van een kunstgebit gebeurt in een aantal stappen. Allereerst dient de tandarts uw gebit in kaart te brengen. We moeten een duidelijk beeld krijgen van uw mond en kaken. Dit is de basis voor het creëren van een kunstgebit dat perfect aansluit op uw mond en waar u gemakkelijk mee kunt eten.

1. DE EERSTE AFDRUK MAKEN

Tijdens de eerste afspraak maakt de tandarts een afdruk van uw kaak door middel van een afdruklepel. Het is hierbij belangrijk dat hij een afdruk kan maken van de overgang tussen de kaak en de wang. Het materiaal in de afdruklepel wordt na een minuut hard. Van de eerste afdruk maken we een paslepel die precies bij de vorm van uw mond past.

2. DEFINITIEVE AFDRUKKEN MAKEN

Met de paslepel uit stap 1 maakt de tandarts bij de volgende afspraak nog twee afdrukken. Dankzij de op maat gemaakte lepel kunnen we de spieraanhechtingen in uw kaak nauwkeurig in kaart brengen. Zo kan de tandarts goed bepalen waar de rand van het kunstgebit komt. Op deze manier werken we toe naar een goede pasvorm en optimaal draagcomfort.

3. BEETBEPALING

Tijdens de derde afspraak maakt de tandarts definitieve beetplaten. Dit doet hij op basis van de afdrukken van de kaak. Hiermee kan de tandarts de beetbepaling in kaart brengen. Een goede beetbepaling is essentieel: het voorkomt slijtage van de kaakgewrichten.

4. PASSEN IN WAS

Uw nieuwe kunstgebit wordt eerst in was gemaakt. Dit dient als test. Mocht de prothese nog niet helemaal naar wens zijn, dan kan de tandarts de vorm aanpassen door de was warm te maken. Ook bepaalt hij of de beet goed is.

5. KUNSTGEBIT PLAATSEN

Uw kunstgebit is klaar! Bij de laatste afspraak gaan we het kunstgebit passen en controleert de tandarts of er geen scherpe randjes zijn. Ook controleert hij opnieuw de beet. Eventueel kan het kunstgebit gecorrigeerd worden. In het begin zal uw nieuwe kunstgebit vreemd aanvoelen. Het is een gevoel waar u binnen enkele weken aan went.

Kunstgebit kosten

De kosten voor een kunstgebit bedragen gemiddeld tussen de 900 en 1.300 euro. De prijs is onder andere afhankelijk van het materiaal dat gebruikt wordt.

Kunstgebit vergoeding

U heeft geen aanvullende tandartsverzekering nodig voor een nieuw kunstgebit of voor het vervangen van uw huidige kunstgebit. Iedere patiënt krijgt een kunstgebit via de basisverzekering bijna volledig vergoed. Wel betaalt u hierbij de eigen bijdrage. Ook betaalt u zelf voor het trekken van de eigen tanden en kiezen. U kunt hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Reparaties worden in de meeste gevallen helemaal vergoed vanuit de basisverzekering. Na vijf jaar komt u weer in aanmerking voor een vergoeding voor een kunstgebit vanuit de basisverzekering.

Op controle voor uw nieuwe kunstgebit

Het is belangrijk dat u uw prothese iedere vijf jaar laat controleren door de tandarts. Naarmate u ouder wordt slinkt uw kaak, waardoor er ruimte ontstaat tussen uw kaak en prothese. Om het kunstgebit op te frissen, brengt de tandarts een laagje aan om de ruimte op te vullen. Zo zit het kunstgebit weer goed vast. Indien nodig kunt u een machtiging voor een nieuwe prothese aanvragen.

Kunstgebit schoonmaken

Net als uw eigen tanden moet een kunstgebit goed verzorgd worden. Wanneer u uw kunstgebit niet goed schoonmaakt, kunnen er voedselresten achterblijven en kunnen tandplak en tandsteen zich ophopen. Zo kunt u uw prothese goed onderhouden:
  • Maak uw kunstgebit dagelijks schoon met een protheseborstel.
  • Reinig uw prothese na iedere maaltijd.
  • Gebruik geen normale tandpasta. In plaats daarvan dient u gebruik te maken van een speciale prothese-gel.
  • Spoel uw kunstgebit goed af met water.
  • Doe uw kunstgebit’s nachts uit.
  • Leg uw kunstgebit niet vaker dan één keer in de week’s nachts in reinigingsmiddel.
  • Leg uw kunstgebit nooit in heet water.
  • Gebruik geen schuur- of bleekmiddelen.
  • Ga minstens één keer per twee jaar op controle, ook als u geen klachten heeft.

Deskundig advies over het kunstgebit

Inwoners in Alkmaar kunnen voor informatie over het kunstgebit terecht bij Tandarts Vos. We zijn tijdens openingstijden telefonisch bereikbaar op nummer 072 520 0952. Ook kunt u contact opnemen via het contactformulier. Onze specialisten voorzien u graag van tandheelkundig advies.

Maak een afspraak bij tandartspraktijk Verdronkenoord

Als u een behandeling nodig heeft, dan is dat zoals gebruikelijk mogelijk middels een afspraak. Ook kunt u een controle afspraak maken. Voor het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen.

Afspraak maken