Wortelkanaalbehandeling – Tandartspraktijk Verdronkenoord – Alkmaar

Wortelkanaalbehandeling

Al meer dan 30 jaar voert tandarts Vos op een betrokken en deskundige wijze wortelkanaalbehandelingen (ook wel endodontologie) uit. Zo bent u verzekerd van een nagenoeg pijnloze wortelkanaalbehandeling in Alkmaar. Daarom kiest u voor tandartspraktijk Verdronkenoord.

 • Zeer bekwaam in endodontologie
 • Vrijwel pijnloze behandeling
 • Meer dan 30 jaar ervaring
 • Gebruik van de nieuwste technieken

‘Mijn kiespijn is snel verholpen door de wortelkanaalbehandeling van tandarts Vos. Geen pijn gevoeld van de behandeling en ik kon erna direct weer werken – Bert uit Alkmaar 

ZO GAAT DE BEHANDELING IN ZIJN WERK:

VERDOVEN

Verdoving tand of kies

OPENEN

Openmaken van de tand of kies

REINIGEN

Reiniging met vijltje en spoelmiddel

OPVULLEN

Opvullen van de wortelkanalen

AANVULLEN

Aanvullen met vulling of kroon

Verloop van een wortelkanaalbehandeling

STAP 1: VERDOVEN

Om het tandweefsel (ook wel pulpa genoemd) en de zenuwen rondom de tand gevoelloos te maken, gebruikt de tandarts een plaatselijke verdoving, zodat u geen pijn voelt tijdens de behandeling. Vervolgens controleert hij of de verdoving goed werkt.

STAP 2: OPENEN

Tandarts Vos maakt het wortelkanaal toegankelijk door een klein gaatje in de tand of kies te maken.

STAP 3: REINIGEN

Met een speciaal vijltje maakt de tandarts de wortelkanalen schoon. Hierbij wordt al het ontstoken weefsel verwijderd. Met desinfecterend spoelmiddel reinigt hij het kanalenstelsel volledig.

STAP 4: KANALEN VULLEN

De tandarts vult de wortelkanalen op, zodat bacteriën geen kans krijgen. Tandarts Vos probeert de behandeling altijd in 1 sessie af te ronden, zodat de kanalen in de tussentijd niet geïnfecteerd raken. De behandeling duurt ongeveer 1 uur.

STAP 5: TAND OF KIES VULLEN

Tot slot vult de tandarts de gehele tand of kies met een composiet vulling of een kroon en wordt het tandoppervlak gepolijst. Dit is bijna altijd in een volgende afspraak, zodat de behandeling zo beter kan worden uitgevoerd.

De zenuwbehandeling is goed en vlot verlopen. Het is mij enorm meegevallen. De tandarts stelde mij gauw op mijn gemak – Kim uit Alkmaar

Kosten wortelkanaalbehandeling

Onderstaande prijzen zijn gebaseerd op een voorbeeldbehandeling. Let op: u kunt hier geen rechten aan ontlenen. Het is afhankelijk van de situatie wat de daadwerkelijke kosten zijn van uw behandeling.

Beschrijving Prestatiecode Aantal Kosten
Wortelkanaalbehandeling consult E01 1 € 22,91
Verdoving A10 2 € 30,04
Kleine röntgenfoto X10 4 € 67,52
Aanbrengen rubberdam E45 2 € 24,12
Elektronische lengtebepaling E85 1 € 15,07
Insluiten calciumhydroxide E19 1 € 18,09
Wortelkanaalbehandeling 3 kanalen E16 1 € 204,99
Kosten roterend instrumentarium E04 1 € 48,84
Totaal € 431,58

 

VERGOEDING ENDODONTOLOGIE

Een wortelkanaalbehandeling wordt volledig vergoed indien u jonger bent dan 18 jaar. Wanneer u ouder bent dan 18 jaar is het afhankelijk van uw zorgverzekering of u de kosten vergoed krijgt. Informeer bij uw zorgverzekeraar hoeveel uw vergoeding bedraagt.

Bel voor een afspraak

Patiënt worden

Symptomen wortelkanaalontsteking

De tandarts voert een wortelkanaalbehandeling uit bij kiespijn door ontstoken weefsel in de tand of kies. De behandeling dient op korte termijn plaats te vinden om een uitbreiding van de ontsteking te voorkomen.

Enkele symptomen van een ontsteking in uw tand:

 • Kloppend gevoel in uw tand of kaak
 • Constante zeurende pijn
 • Pijn bij dichtbijten
 • Gevoelige tanden bij eten en drinken

De tandarts stelt vast of een wortelkanaalbehandeling voor u de oplossing is. Als u twijfelt of u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft, dan maakt u een afspraak bij tandarts Vos.

Oorzaken ontstoken wortelkanaal

Uw tanden en kiezen bestaan uit de zichtbare kroon en onzichtbare wortels onder het tandvlees. In de wortel loopt een wortelkanaal waarin zenuwvezels en bloedvaten zitten. Dit levende weefsel kan gaan ontsteken en zorgt dan voor een pijnlijk, kloppend gevoel. Als dit weefsel ontstoken is, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Bacteriën, tandbederf, een lekkende vulling en een harde klap kunnen oorzaken zijn van een ontstoken wortelkanaal. Een pijnlijk gevoel bij het drinken van warme of koude dranken is soms al een signaal van een ontsteking in het wortelkanaal. In sommige gevallen geeft de ontsteking echter niet direct een pijnlijk gevoel.

Veelgestelde vragen

DOET EEN WORTELKANAALBEHANDELING PIJN?

De tandarts verdooft het tandvlees rondom de ontsteking goed, zodat u tijdens de behandeling geen pijn voelt. Na de behandeling kunt u eventueel lichte napijn krijgen. Een pijnstiller kan de pijn onderdrukken. U kunt de pijn het beste bestrijden met paracetamol of ibuprofen.

HOE VERLOOPT HET HERSTEL NA DE BEHANDELING?

Wij raden u aan om tenminste 2 uur na de behandeling niet te eten, drinken of roken. Na de behandeling zullen de klachten snel verdwijnen. In verband met het genezingsproces kan een lichte pijn nog enkele dagen aanhouden.

HEB IK EEN WORTELKANAALBEHANDELING NODIG?

De tandarts stelt vast of een wortelkanaalbehandeling voor u noodzakelijk is. Enkele symptomen van een ontsteking in het levende weefsel zijn:

 • Gevoelige tanden bij drinken van koude of warme dranken
 • Kloppend gevoel in de tanden of kaak
 • Pijnlijke tanden bij dichtbijten
 • Uitstralende pijn naar kaak, wang of oor

Het is niet altijd direct duidelijk of een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. Als u twijfelt of u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft, dan maakt u een afspraak bij tandarts Vos.

Neem contact op

Heeft u een vraag of wilt u meer weten over een wortelkanaalbehandeling? Neem gerust contact met ons op via 072 520 0952. We helpen u graag! Let op dat wij in principe alleen vragen behandelen van mensen die wonen of werken in Alkmaar.

Maak een afspraak bij tandartspraktijk Verdronkenoord

Als u een behandeling nodig heeft, dan is dat zoals gebruikelijk mogelijk middels een afspraak. Ook kunt u een controle afspraak maken. Voor het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen.

Afspraak maken