Vullingen – Tandartspraktijk Verdronkenoord – Alkmaar

Vullingen

Naast het opvullen van gaatjes in tanden en kiezen gebruiken we vullingen om klachten bij teruggetrokken tandvlees te verminderen. Een vulling plaatsen duurt tussen de tien minuten en een half uur per tand en is afhankelijk van de hoeveelheid tandbederf (tandcariës). Tegenwoordig zijn er vrijwel geen risico’s verbonden aan de plaatsing van een vulling. Wel is het belangrijk dat u het gebit goed schoonhoudt, zodat er geen tandbederf onder de vulling kan ontstaan. Voordelen van vullingen bij Tandartspraktijk Verdronkenoord:

  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Pijnloze behandeling
  • Ook voor spoedgevallen in Alkmaar

Kosten en vergoeding vullingen 2021

Vooraf een prijsbepaling maken voor een vulling is erg lastig, omdat de uiteindelijke prijs met veel factoren samenhangt. Zo spelen de hoeveelheid tandbederf, het vulmateriaal en de moeilijkheidsgraad van de behandeling een grote rol. Hieronder vindt u een indicatie van de kosten voor vullingen.

Code Behandeling Tarieven
V91 Eénvlaksvulling composiet € 48,23
V92 Tweevlaksvulling composiet € 63,31
V93 Drievlaksvulling composiet € 75,37
V94 Meervlaksvulling composiet € 96,47
A10 Geleidings-, infiltratie- en/of intraligamentaire verdoving € 15,07

 

Neem voor een goed advies contact met ons op. Dit kan telefonisch via 072 520 0952,  mail ons of vul het contactformulier in.

Voor kinderen tot 18 jaar wordt een vulling vanuit de basisverzekering gedekt. Volwassenen hebben hiervoor een aanvullende verzekering nodig. De verzekering vergoedt een maximaal percentage (tot 100% mogelijk) en een maximaal bedrag op jaarbasis. De hoogte van deze vergoeding hangt af van uw polis. Bij een aanvullende verzekering betaalt u geen eigen risico van de basisverzekering. Wel wordt van u verwacht het overschot te betalen als uw behandeling meer kost dan de jaarlijkse dekking.

Soorten vullingen

We werken in onze praktijk met drie soorten vulmateriaal: amalgaam, glasionomeer en composiet.

AMALGAAM VULLING

Een vulling van almagaam wordt al eeuwen gebruikt om gaatjes te vullen. Amalgaam vullingen zijn zilverkleurig en waren vaak de eerste keuze bij gaatjes in kiezen, omdat ze zeer slijtvast zijn en eenvoudig en onder moeilijke omstandigheden te plaatsen zijn. Ze gaan veel langer mee dan witte vullingen van bijvoorbeeld composiet of glasionomeer. Tegenwoordig gebruiken wij amalgaam nog zeer zelden.

GLASIONOMEER VULLING

Vullingen van glasionomeer zijn van de witte vullingen de goedkoopste variant. Veel tandartsen kiezen voor een glasionomeer vulling bij kinderen met een melkgebit. Een slijtvaste vulling is in deze gevallen onnodig, omdat een melkgebit toch na enkele jaren gewisseld wordt. De tandarts geeft voordat de behandeling plaatsvindt aan welke vulling hij gebruikt.

COMPOSIET VULLING

Moderne composiet vullingen zijn populair om zichtbare gaatjes in de tanden te vullen. Het juiste composiet is een sterk en tandkleurig materiaal dat zich goed aan de tanden hecht. De tand is na het vullen minder gevoelig, waardoor we vaker een wortelkanaalbehandeling kunnen voorkomen. We gebruiken composiet vullingen vaak voor een blijvend gebit, ook om afgebroken tanden te herstellen.

Behandeling van een gaatje

Een gaatje vullen we doorgaans tijdens de eerste afspraak. Bij de behandeling van een gaatje kunt u het volgende verwachten:

VERDOVEN

Verdovende injectie in tandvlees

BOREN

Tandbederf weghalen met boor

PREPAREREN

Behandeling met zuur en hechtlaag

OPVULLEN

Gaatje met laagjes vulmateriaal opvullen

AFWERKEN

Slijpen in juiste vorm

STAP 1: VERDOVEN

Om het tandbederf op een voor u pijnloze manier te verwijderen en het gaatje op te vullen, geven we u eerst een plaatselijk verdovende injectie in uw tandvlees.

STAP 2: BOREN

Wanneer de verdoving werkt, slijpen we het aangetaste deel van uw tand of kies weg. Het gezonde gedeelte laten we zoveel mogelijk intact, zodat het vulmateriaal zich goed kan hechten. We gebruiken een cariësdetector om te zien of er nog wat tandbederf is achtergebleven. Bij grotere gaatjes brengen we tijdens deze stap nog een onderlaag aan die uw tandzenuw beschermt.

STAP 3: PREPAREREN

We brengen een matrixbandje aan om de juiste vorm voor de aanvulling van de tand te krijgen en blazen uw tand of kies droog. Dan brengen we de hechtlaag aan met een speciale vloeistof. Deze stap noemen we de bonding van een vulling.

STAP 4: OPVULLEN

We brengen het vulmateriaal in laagjes aan en gebruiken een lamp met blauw licht om het vulmateriaal laag voor laag uit te harden.

STAP 5: AFWERKEN

Wanneer het vulmateriaal volledig is uitgehard, polijsten we uw tand of kies met een elektrische tandboor in de juiste vorm.

Vullingen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, maar hoe kunt u tandbederf voorkomen?

  • Door regelmatig te poetsen met een elektrische tandenborstel en een fluoridepasta voorkomt u de eerste aanval van tandbederf.
  • Tandenstokers, ragers en flosdraad zijn essentieel voor reiniging tussen de tanden en kiezen.
  • Met een mondspoeling houdt u ook uw tong schoon.
  • Een regelmatige check-up bij de tandarts helpt beginnend tandbederf snel op te sporen en te behandelen.

Veelgestelde vragen over vullingen

ZIJN VULLINGEN PIJNLIJK?

De behandeling zelf is dankzij een plaatselijke verdoving nagenoeg pijnloos. Toch kan enige tijd nadat de verdoving is uitgewerkt de tand nog gevoelig of pijnlijk zijn. Boren in een tand of kies laat namelijk een wond achter die enige tijd nodig heeft om te genezen. Na de behandeling kan de tand of kies ook tijdelijk een beetje gevoelig zijn bij warme en koude temperaturen. U kunt diverse zelfzorggeneesmiddelen nemen om de klachten te verlichten. Ibuprofen bevat naast een pijnstiller een ontstekingsremmer en wordt daarom aangeraden boven paracetamol. Tevens kan dagelijks spoelen met een chloorhexidine-oplossing de schadelijke bacteriën in de mond doden. Aspirine kunt u beter niet nemen, omdat dit geneesmiddel ook een bloedverdunnende werking heeft. Lees voor het gebruik van geneesmiddelen altijd de bijsluiter. Ervaart u langere tijd een kloppende en doffe pijn? Neem dan contact met ons op.

WAT MOET IK DOEN ALS MIJN VULLING BREEKT?

Een gebroken vulling kan voor veel (pijn)klachten zorgen. Het is dan ook belangrijk om bij een gebroken vulling direct een afspraak te maken. Als u hier te lang mee wacht, kan het tandbederf via de scheur in uw vulling nog verder uw tand of kies in trekken. Wanneer een gaatje tot aan de tandzenuw is gegroeid, kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn om de pijnklachten te stoppen.

MIJN TAND OF KIES IS AFGEBROKEN, KAN EEN VULLING NOG STEEDS?

Een afgebroken tand of kies restaureren we niet met een vulling als er te weinig van uw eigen tand of kies over is. De vulling zal dan niet voldoende hechten, waardoor er risico’s kunnen optreden. Bij afgebroken tanden plaatsen we een schild over een bestaande tand of kies. Dit noemen we een kroon. Bij ontbrekende tanden of kiezen plaatsen we een brug om het gat op te vullen.

Contact Tandartsenpraktijk Verdronkenoord

Bent u woonachtig of werkend in Alkmaar en twijfelt u of u een gaatje heeft? Of wilt u meer informatie over de vulmaterialen waar wij in onze praktijk mee werken? Onze specialisten geven u graag een deskundig advies. Neem contact met ons op via 072 520 0952mail ons of vul het contactformulier in.

Maak een afspraak bij tandartspraktijk Verdronkenoord

Als u een behandeling nodig heeft, dan is dat zoals gebruikelijk mogelijk middels een afspraak. Ook kunt u een controle afspraak maken. Voor het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen.

Afspraak maken